Domain alapok, kiválasztás, árak

A W3HOST wiki wikiből

Domain alapok, kiválasztás

Az internetes megjelenés egyik nélülözhetetlen része a domain név. Ügyfeleinknek gyakran meg is említjük, hogy ez az első és egyben a legfontosabb lépés. Érdemes körültekintően eljárni.

Néhány alapvető tanács (teljesség igénye nélkül)

 • A domain név az, amit mindenki megjegyez elsőként. Ez a név az, amit beírunk a böngészőnk címsorába pl.: www.w3host.hu, vagy elmentünk a kedvencek között, bekerülnek a kereső motorok adatbázisába, felkerülnek más-más oldalakra. Egy weboldal legmeghatározóbb része, amiből a világon csak egy darab van. Ha weboldalunk látogatottsága megnő, és egyben értéke is, néha a domain név jelentősége nagyobb az oldal tartalmától is. Miért? Mert csak a domain tulajdonosa rendelkezhet a domain sorsa felett. Ha készítünk egy népszerű oldalt, céges oldalt, de a domain név nem a mi tulajdonunkban van, a valós tulajdonos bármikor elviheti, elveheti, átirányíthatja más oldalakra. Egy népszerű tartalmú oldallal a domain név párhuzamosan népszerűvé/értékessé válik. A weboldal tartalma (legtöbb esetben) sokkal könnyebben pótolható, másik fejleszthető, sokkal kevesebb veszteség, mint ami egy domain név csere esetén fellép. És itt érdemes gondolni pl. egy google keresőben évek alatt elért jó találati helyezés.


 • Egyre nehezebb szabad domain nevet találni. Ha van egy weboldal ötletünk, és találtunk hozzá egy domain nevet is, ami még nincs regisztrálva, érdemes előre lefoglalni. Nem nagy költség és veszteség még akkor sem, ha nem valósul meg az elgondolás. Sokkal bosszantóbb tud lenni, ha éppen előttünk regisztrálja be valaki más és kereshetünk másikat.


 • Javasolni szoktuk (főleg cégek esetén), ha már bejegyeztük a .hu végződésű domain nevet, érdemes megnézni a .eu és .com végződéseket is, és lefoglalni. Lehet, hogy idővel fontossá válik idegen nyelven is megjelenni, fontossá válhatnak a külföldi látogatók.


 • .hu, .com, .net domainek esetén lehetőség van ékezetes nevek delegálására is. Érdemes ezeken is elgondolkodni, főleg .hu esetén, de NEM SZABAD csak ezt lefoglalni. Technikailag már minden jelenlegi webböngésző képes megfelelően kezelni az ékezetes neveket, de email címek létrehozásához nem ajánlatos. Miért? Valójában az ékezetes neveket a kliens programok fordítják át ékezet nélküli nevekre, és úgy történik a kommunikáció. Pl.: ékezetesnévpróba.hu név megfelelője: xn--kezetesnvprba-9gbi7n.hu Jelenleg nem minden levelező program és levelező szerver képes ezt megfelelően értelmezni és külföldi levelezések során is probléma lehet a partner számára.


 • A domain név megválasztására vonatkozóan néhány észrevétel, amit mindenki saját felelősségére fogadjon meg, nem törvényszerű:
  • A keresőmotorok igen nagy prioritással figyelik a domain nevet is, tartalmazza-e a keresendő szót.
  • Legyen minél rövidebb
  • Ha hosszabb nevet választunk, akkor legyen értelmes szó. Olyan szó, amiről már lehet érezni, mit is fog tartalmazni az oldal.
  • Kötőjel is szerepelhet a domain névben. Ha ez elhagyhatatlan, mindenképpen célszerű bejegyezni a kötőjel nélküli változatát is.


 • Domain név bejegyzésekor a whois szervereken feljegyzésre kerülnek a tulajdonos személyes adatai (név, cím, telefonszám), ami nyílvánosan hozzáférhető bárki számára. Leggyakoribb kérdés, hogy .hu domain esetén eltüntethető-e. A válasz: nem. Néhány szolgáltató anonymous bejegyzést is vállal. Valójában ilyenkor a saját nevére jegyzi be a domain nevet, és az ügyféllel egy külön megállapodást/szerződést köt. Ezt az eljárást ki mennyire tartja biztonságosnak, mindenkinek saját maga kell mérlegelnie. A W3HOST nem nyújt ilyen szolgáltatást, nem is tervezzük.


 • A .hu Domainregisztrációs Szabályzatot itt találja meg.


 • Ha például már bejegyezte az en-domain-nevem.hu domaint, az aldomainek létrehozásához, használatához már nem kell semmiféle regisztrációs igény. Azaz szabadon használhatja a www.en-domain-nevem.hu, valami.en-domain-nevem.hu, akarmi.en-domain-nevem.hu, idebarmitmegadhatok.en-domain-nevem.hu címeket is. Ezt a domaint alapul véve a következő formátumú email címei lehetnek: valami@en-domain-nevem.hu, akarmi@en-domain-nevem.hu, idebarmitmegadhatok@en-domain-nevem.hu

Domain keresés

Regisztrálni csak szabad domain neveket lehet, így első lépés ellenőrizni, hogy a kitalált név szabad-e. Látni fogja, hogy nem lesz egyszerű feladata, már nagyon sok domain név regisztrálásra került. Ezért is célszerű az előző részben említettek alapján előre lefoglalni a nevet, még akkor is, ha a weboldal csak ötlet színtjén született meg.

A domainek állapotát legegyszerűbben weboldalunkon ellenőrizheti.

Amennyiben a név szabad, oldalunk zöld színnel jelzi, látható lesz a regisztráció ára, és egy Regisztráció gomb jelenik meg a folytatáshoz.

Regisztrálható domain


Ha a domain foglalt, piros színnel jelenik meg.

NEM regisztrálható domain

Domain árak

A domainek regisztrációs ára a domain végződése alapján kategorizálható. Ökölszabálynak elfogadható hogy a népszerűséggel egyre olcsóbbá válik.

Cégünknél a WIKI megírásának pillanatában 67 végződéssel lehet igényelni domain nevet.

Pontos árlistánk a W3HOST Domain Regisztrációs Árlista címen tekinthető meg.