Webtárhely kiválasztás

A W3HOST wiki wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen W3hosthu (vitalap | szerkesztései) 2013. április 4., 16:19-kor történt szerkesztése után volt.

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Webtárhely kiválasztása

W3HOST webtárhely csomagok

Szolgáltatási célunk, törekvésünk

Amennyiben már rendelkezünk domain névvel, és kialakult egy elképzelésünk a tervezni kívánt oldal tartalmával kapcsolatban, következhet a megfelelő webtárhely csomag kiválasztása.

A W3HOST kínálatában próbáltunk minden igényt lefedni. Vannak előre összeállított csomagjaink és némely esetben kedvezőbb lehet egyedileg összeállítani a kívánt paraméterekkel.

A webtárhely csomagok tekintetében nagyon fontos számunkra célkitűzésünk: Célunk ügyfeleink részére olyan webtárhely biztosítása, amely legkevésbé korlátozza elképzeléseit, weboldalának működését.

Oldalunkon szépen látható, hogy a csomagok leginkább mennyiségi paraméterekben térnek el egymástól. Cégünk a szerver használatának mértéke alapján próbál különbséget tenni az előfizetések között, biztosítva ezzel a magas szolgáltatási színvonalat. Ez az oka annak, hogy nem tudunk és nem is tervezzük a korlátlan paraméterrel rendelkező szolgáltatók közé tartozni. Minőségi szolgáltatást megfogalmazni, meghatározni nem lehet korlátlan paraméterekkel, ellentmondásos követelmény.

Egy weboldal sikerességében elengedhetetlen a jó minőségű, gyors kiszolgálás. Lehet bármennyire jó tartalommal feltöltve, bármennyire népszerű, ha nagyon lassan és bizonytalanul érhető csak el, a látogatók elmennek. Egy cég esetén nagyon fontos a biztos és megbízható megjelenés, mert ha a saját weboldalára nem fordít kellő figyelmet, az érdeklődőben bizonytalanságot ébreszthet a cég termékeiben, szolgáltatásaiban is.

Ez választ is ad a Miért nem ingyenes szolgáltatót válasszak? kérdésre is.

Egy közös siker elérése a cél.


Segítség a választáshoz

Aki saját maga készíti weboldalát, vagy külső webfejlesztő céget/személyt keres fel ezzel kapcsolatban, könnyedén rá fog mutatni a szükséges csomagra. Elsőként a weboldal követelményeit kell figyelembe venni, majd mennyiségi paramétereket ( hány domain név, mennyi postafiók, mennyi adatbázis ).

Fontos tudni, hogy szervereinken közösen számítandó a weboldal és a postafiókok által elfoglalt lemezterület. Ezt érdemes figyelembe venni a tárhely méret kiválasztásakor. A webtárhely csomag bármely paramétere utólag is bővíthető, módosítható.


A megfelelő webtárhely kiválasztásának főbb szempontjai

Statikus vagy Dinamikus

A tervezett weboldalt egyik legfontosabb jellemzője, hogy statikus vagy dinamikus tartalmú lesz. Elsőként ezt kell eldöntenünk. Nézzük, pontosan mit jelentenek ezek a szavak:

  • Statikus: A weboldal tartalmát .html vagy .htm kiterjesztésű fájlok alkotják, és a weblapunk tartalma semmiképpen sem módosítható webböngészőn keresztül. Azaz az oldal tartalma mindaddig nem fog változni, amíg ezt többnyire FTP kapcsolaton keresztül nem teszi meg a webtárhely tulajdonosa. Mintha létrehoznánk egy szöveges dokumentumot, amelyet egyszer megírunk, kinyomtatunk és kitesszük a faliújságra. Ez csak akkor módosulhat, ha szerkesztjük ezt a dokumentumot, újra kinyomtatjuk, és a faliújságon cseréljük.
  • Dinamikus: A weboldalt felépítő fájlok között többnyire .php kiterjesztésűek. Legtöbb esetben az ilyen oldalak egy adatbázis szerver szolgáltatást is igényelnek pl.:MySQL. Az ilyen felépítésű oldal tartalma könnyedén módosítható webböngészőn keresztül (vendégkönyv, blog, fórum hozzászólás, saját adminisztrátori felület). Tehát az oldal tartalmát akár a látogatók is alakíthatják a tulajdonoson kívűl. Előző példánál maradva, mintha a faliújságot lecserélnénk egy monitorra, és megjelenítjük a dokumentumunkat. Ha változtatni kell, szerkesztjük a dokumentumot, és megjelenítjük a frissített változatot. Továbbá aki hozzá akar szólni a dokumentum tartalmához, egyszerűen megteheti és az is megjelenik. Ebbe a kategóriába számít az összes tartalomkezelő rendszer (CMS) is, mint pl.: Jooma, Drupal, WordPress, e107, OpenCart...

Statikus csomagunk: WEB100

Dinamikus csomagjaink: WEBCMS, WEB250, WEB500, WEB1000, WEB2000


Tárhely méret, weboldalak száma

Statikus weboldal esetén a WEB100 csomagunk szinte minden esetben lefedi az igényeket. A webtárhely mérete lehet a szűk keresztmetszet, de az Egyedi webtárhely csomagnál feltüntetett árak alapján bármikor bővíthető. Bővebb információért keresse Ügyfélszolgálatunkat, segítünk.

Dinamikus weboldal esetén a webtárhely igény becsült méretét és a tárhelyen üzemeltetni kívánt teljesen független weboldalak számát kell meghatározni. Ez a két paraméter az, ami lényegesen megkülönbözteti a dinamikus csomagokat: WEBCMS, WEB250, WEB500, WEB1000, WEB2000

Néhány fontos megjegyzés a fenti paraméterek meghatározásához:

  • Az email címek, azaz postafiókok és a weboldalunk által elfoglalt lemezterület számítása közös. Azaz ha van két email címünk, ami 10Mb és 15Mb méretű levelezést tartalmaz és a feltöltött weblapunk 20Mb, akkor a számított tárhely foglalás 45Mb. Ezek alapján kell a helyes Tárhely: méretet kiválasztani (utólag, az előfizetési idő alatt is bővíthető).
  • A Domain nevek száma: paraméter a teljesen független tartalmú weboldalak számát jelenti. Azaz ha ugyanaz a weboldalunk több domain néven is elérhető (pl.: www.w3host.hu, www.w3host.eu), tehát ugyanaz a tartalom jelenik meg, az 1 db domain-nek számít.


Postafiókok, email címek száma

Összes fennmaradt paraméterek közül még a Postafiókok száma: és Email címek száma (alias): lehet leginkább lényeges kiválasztáskor. Természetesen, mint az összes egyéb tárhely paraméter, ez is bővíthető.

Mit is jelentenek ezek a paraméterek:

  • Postafiókok száma: Saját felhasználónévvel és jelszóval leválasztott levelezési fiók. Tartalmához csak az fér hozzá, aki rendelkezik az előbbi adatokkal. Hétköznapi értelemben egy levelesláda, amelyhez csak nekünk van kulcsunk, csak mi tudjuk kinyitni és a leveleket kivenni.
  • Email címek száma (alias): A Postafiókokhoz rendelt összes email címek száma. Egy postafiókhoz több email cím is rendelhető (felosztása tetszőleges), és bármelyik email címre küldenek levelet, ugyanabba a postafiókba esik be. Például az 1-es számú postafiókhoz rendelhető 10db email cím, a 2-es számúhoz 2db... Hétköznapi értelemben mintha a levelesládánkra több lakó nevét is felragasztanánk, így a postás több névre érkező levelet is bedobja ebbe a ládába.